Nyomtatás

Hiába a magas energiaárak, egyelőre kevesen terveznek lakásfelújítást

2022-09-16 614

Az egyik legfontosabb kérdés a mostani piacon, hogy hogyan tudjuk kezelni az ugrásszerűen megemelkedett energiaárakat. A koronavírus hatására csökkent az igény a kőolajszármezékokra, a világgazdaság visszaesett, amit a háború csak tetőzött. A gáz és az üzemanyagárak drasztikusan megemelkedtek, és végül augusztus 1-jén a kormány is beavatkozott. Hogy milyen hatással volt mindez az építőiparra, arról a Portfolio Property Investment Forum 2022 konferencia harmadik szekciójában beszéltek a szakértők.

A lakásállomány energiahatékonysága eddig nem kapott kiemelt figyelmet, de most ez elkerülhetetlen lesz. Az energiaszegénység Magyarországon kiugróan magas, a megoldás keresése EU-s szinten is zajlik, különböző korszerűsítési támogatások által. Az EU Biztosság szeretné, ha az unió 215 millió lakóépületéből 35 millió, 2030-ig energetikai korszerűsítésen esne át. Az eddigiekben Magyarországon csak részleges programok voltak, de ahhoz, hogy 2050-re a klímasemlegesség megvalósítható legyen, évente 130 ezer lakásnak kell mélyfelújításon átesnie. Most nem az a kérdés, hogy a tervezett lakások közül mind megépül-e, inkább az, hogy a meglévőkből mind „felújul-e”. Ebben az állam is nagy szerepet kap, de a szabályozás is kiemelten fontos, a közel nulla energetikai elvárás határidejét ugyanakkor egyre tovább toljuk, most 2024 az új határidő.

A teljes cikk: Hiába a magas energiaárak, egyelőre kevesen terveznek lakásfelújítást

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság