Nyomtatás

A rezsiköltségek megrengetik az agglomerációs lakáspiacot?

2022-08-15 656

Nagyot fordult az elmúlt hónapokban a hazai ingatlanpiac, még akkor is, ha az eladók egy része ezt egyelőre nem hajlandó tudomásul venni. A hitelkamatok emelkedése és a rezsiköltségek változása is erősen befolyásolja a piacot, ahol megfordulhat az eddigi “kifelé és nagyobba” költözés trendje.

Rendkívül sok tényező befolyásolja most a hazai ingatlanpiacot. Egyrészt a kínálat növekedésének hatására a vevők egyre jobb pozícióba kerülnek, miközben az eladói oldal számára nehezebbé válik a helyzet - mutatott rá Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője. Már nem keresleti, hanem kínálati piacról beszélhetünk. Másrészt a rezsivel kapcsolatos legutóbbi kormányzati intézkedések hatására ismét a kisebb ingatlanok, így többek között a panellakások válhatnak kelendőbbé - tette hozzá.

Mint a szakértő kifejtette: az erősödő infláció, az emelkedő alapkamatok és hitelkamatok, a kibontakozó recesszió, a rezsidíjak drasztikus növekedése, valamint a háború - melynek egyelőre nem látni a végét - is befolyásolja most a piacot. Mindez bizonytalanságot okoz, miközben szinte teljesen eltűntek a hitelre vásárló vevők - gyakorlatilag megfeleződött az ingatlanpiacon az érdeklődők száma -, a kínálati oldal pedig fokozatosan bővül, torlódnak fel az eladó ingatlanok.

Ami várható, hogy jelentős változást hoz az ingatlanpiacon a rezsiköltségek emelkedése: míg az elmúlt két évben jelentős kiáramlás zajlott az agglomerációba és a családi házas övezetekbe - többek között a covid járvány és a home office terjedése miatt -, itt fordulat következhet be, ugyanis a legtöbb ilyen ingatlan nincs megfelelően korszerűsítve - magyarázta Nagy Csaba, aki szerint az érintett ingatlanok ára csökkeni fog, sőt azt a kijelentést is meg lehet kockáztatni, hogy egy részük szinte eladhatatlanná válik. Azonban vásárlói szempontból ez előny lehet, hiszen ezeknél a típusoknál kénytelen lesz markáns összeget engedni az eladó.

Már most lehet érezni, hogy egyre több tulajdonos tapogatózik korszerűtlen házuk eladása kapcsán, miután kiszámolták, hogy a jövőben milyen rezsiköltségekre számíthatnak: a rezsiemelés bejelentése utáni héten egyből öt ilyen megkeresést kapott az iroda - tette hozzá. Aki ilyen ingatlanban él, érdemes kihasználnia az év végéig rendelkezésre álló, 3 millió forintos felújítási támogatás lehetőségét, és amennyire lehet, korszerűsíteni az ingatlanát. Azonban a jelenlegi kamatok mellett nincs könnyű helyzetben az, akik most hitelből próbál felújításba, korszerűsítésbe kezdeni.

Arra is számítani lehet, hogy a jelenleg 480 forintos hatósági áron vásárolható üzemanyagoknál további, a fogyasztók számára kedvezőtlen változások történhetnek az elkövetkező hetekben, hónapokban, ami szintén hatással lesz az agglomerációban élőkre, akik jellemzően nagyobb mértékben támaszkodnak az autós közlekedésre, mint a belső kerületek lakói. A várható, tartós üzemanyagár-növekedést pedig nyilván azoknak is érdemes figyelembe venni, akik még csak fontolgatják a kiköltözést.

Megfigyelései szerint most elsősorban azok vásárolnak az ingatlanpiacon, akiknek készpénzük van, és ebbe a körbe beletartoznak a befektetők is, akiknek a száma az elmúlt hónapokban ismét növekedni kezdett. A befektetők megjelenése egyébként Nagy Csaba szerint elsősorban annak volt köszönhető, hogy a bérlakások piacán jelentős keresletnövekedést és áremelkedést lehet tapasztalni az elmúlt hónapokban: egy olyan bérleményt, melyet márciusban még 150 ezer forintért kínáltak, 170 ezer forintért is ki lehetett adni még június-júliusban, de egy átlagosan 8-10 százalékos bérleti díj növekedésről mindenképpen beszélhettünk, mely mindössze néhány hónap alatt zajlott le Dél-Budán.

Ugyanakkor a bérlemények piacán zajló folyamatokat is teljesen átrendezi a rezsi növekedése, mely nem kedvez a nagyobb méretű, korszerűtlen fűtéssel rendelkező ingatlanok piacának. Így ebben a szegmensben szintén jelentős korrekcióra számít a szakértő. A rezsiemelkedés által érintett ingatlantípusoknál vagy kénytelen lesz jelentős mértékben engedni a bérleti díjból a tulajdonos, vagy nem lesz bérlője

– jegyezte meg.

A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy a kialakult helyzetben leginkább az egy- és kétszobás ingatlanok iránt mutatkozik jelentős kereslet, miközben a nagy alapterületű, felújítandó, korszerűtlen fűtési rendszerrel rendelkező ingatlanok piaca gyakorlatilag megállt. Végül arra is felhívta a figyelmet, hogy az árak megtorpanását, a kínálativá alakuló piacot nagyon nehezen fogadják el az eladók, hiszen az elmúlt pár hónap még kevés volt ahhoz, hogy beletörődjenek a drasztikus változásokba. Még el kell telnie egy kis időnek, hogy mindenkiben tudatosuljon, most már egy merőben más helyzetről van szó, mint amivel akár egy évvel korábban is találkozhattak.

| Forrás: realista.ingatlan.com

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság