Nyomtatás

Ez lehet a gátja a várva várt bolti árcsökkenésnek

2023-03-13 711

Bár több üzletlánc is elkezdte néhány termék árát tartósan csökkenteni, a vállalkozásoknak továbbra is szembe kell nézniük a magas és nehezen megfizethető rezsiárakkal.

A diszkontáruházak közül először az Aldi jelentette be, hogy 20 százalékkal csökkenti a saját márkás, valamint a magyar beszerzésű Kokárdás vaj árát is. Néhány napra rá a Lidl is, majd az Auchan is beszállt a vajversenybe. 

Az árcsökkentés hulláma a nemzetközi és a magyar tejpiac változása miatt folytatódott. Az Aldi március 1-jétől a vajhoz hasonlóan tartósan csökkentette több trappista sajt árát is, amit a CBA és a Lidl is követett.

További mérséklésre viszont aligha számíthatunk, és ennek oka elsősorban a rendkívül magas rezsiköltség – írja a Pénzcentrum.

Bajban vannak a magyar termelők is

A termelőknek is rendkívül magas számlákat kell befizetniük. Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a magas rezsi miatt hiába csökkentenék a termelők az árakat, az alapköltségeik miatt ez gyakorlatilag lehetetlen.

Ha erre nem lesz lehetőség, akkor a boltokban tapasztalható árcsökkenés is megállhat.

Csődhullám indulhat be

Számos vendéglátóhely szembesül azzal, hogy a fix fogyasztói árakat rögzítő, két vagy három év hosszúságú szerződés lejárta után csak lényegesen magasabb áron juthatnak hozzá gázhoz vagy a villanyhoz. A Pénzcentrumnak nyilatkozó energetikai szakértő, Balogh József elmondta, hogy volt olyan kávézó, aki azzal kereste fel, hogy a 237 ezer forintos számlája 2,7 millióra emelkedett.

A szakértő szerint az sem kizárható, hogy március-áprilisban csődhullám indul be Magyarországon.

Az energetikai szolgáltatók várhatóan ekkor indíthatják el a behajtásokat, mert ekkor jár le a türelmi időszak.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint sokan még a szerződésük lejárta előtt bezártak, mert kiszámolták, hogy az új szerződésben rögzített árakat egyszerűen nem tudták volna kigazdálkodni. Hogy ez pontosan mennyi vendéglátóhelyet érintett, arról egyelőre nincsenek adatai.

I Forrás: startlap.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság