Nyomtatás

Jövőre kevesebb kereskedelmi ingatlan épülhet

2023-02-04 778

Az Erste várakozása szerint idén még kitart a lendület, és tavalyhoz hasonlóan 2023-ban is jelentős mennyiségű új területtel bővül a kínálat a budapesti iroda- és raktárpiacon. A bizonytalan gazdasági környezet és a magas kamatok miatt azonban a fejlesztők óvatosabbá válnak, és a következő időszakban csak a kimagasló adottságú projekteket indítják el. A kiskereskedelmi ingatlanok esetében a vásárlóerő csökkenése nehézséget okoz, a jellemzően több évtizedre tervező befektetők azonban tudják kezelni az ilyen időszakokat.

Tavaly 267 ezer négyzetméter új irodaterületet adtak át Budapesten, idén azonban már 200 ezer négyzetméternél kevesebb épülhet, mivel a túlkínálat és a gazdasági környezet alakulása miatt a beruházók a folyamatban lévő fejlesztéseket lassítják, elnyújtják. Egyszerre drágul a kivitelezés és annak finanszírozása, miközben emelkedik az elvárt hozam. Ilyen környezetben a fejlesztők, ha tehetik, kivárnak – mondta el Deák Tamás, az Erste ingatlanfinanszírozási vezetője.


  HA SZÁMÍT A JÓ ÁR - ameddig a készlet tart! 2. osztályú deszka ideiglenesen készleten a Turai fatelep ráktárkészletén, bruttó: 95 000 Ft / m3 ☎️06 70 77 87 972 vagy 06 70 777 99 82

Arányaiban kevesebb hitellel kell beérni az irodafejlesztőknek

A mind szélesebb körben teret nyerő home office ellenére továbbra is nő a kereslet a budapesti irodaházak iránt, a növekedés üteme azonban lassult. A régebbi, kevésbé korszerű irodaházak eddig is csak szerényebb bérleti díjakkal tudtak a piacon maradni. A kínálat jelentős bővülése, valamint a korábbinál jóval magasabb energiaárak miatt az olló a következő időszakban tovább nyílik, és lesznek olyan ingatlanok, amelyeket át kell építeni, újra kell pozícionálni.

A teljes cikk: Jövőre kevesebb kereskedelmi ingatlan épülhet

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság