Nyomtatás

Ezt nem láttuk jönni: a bivalyerős webáruházak ma már fékezik a bolti kereskedelmet

2022-05-19 853

Míg a Covid-válság mélypontján a kiskereskedelem legfőbb támasza az online csatorna volt, addig idén márciusban az erőteljes bázishatások miatt már inkább fékezte a szektor egészének növekedését.

 A csomagküldő és internetes kiskereskedelem márciusban visszafogta az összforgalom növekedését 

– állapította meg heti monitorában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Érdekesség, hogy az első tavaszi hónapban az e-kereskedelmi forgalom – főként bázishatásokkal magyarázható – 2,1 százalékos mérséklődése azt is maga után vonta, hogy nélküle a kiskereskedelem éves alapon 31,3-es növekedést produkált volna.

Holott a 123 milliárd forintos webes forgalom egyáltalán nem lebecsülendő, igaz, a tavaly decemberi csúcsát 148 milliárddal érte el a szegmens. Jelzésértékű, hogy a március volt az első olyan hónap a koronavírus-járvány hazai begyűrűzése óta, amikor a webáruházak nem érték el az egy évvel korábbi teljesítményüket.

Emlékezhetünk, hogy 2020 áprilisában egészen más volt a helyzet, akkor az e-kereskedelem látványosan kilőtt, 68,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet az értékesítés, nélküle pedig a kiskereskedelem 16,7-es mínuszban zárt volna. 

Érdemes felidézni, hogy 81 hónapnyi növekedést tört meg az ágazat az akkori, 10,2 százalékos mérséklődésével. Lényeges szempont azonban, hogy a KSH becslése szerint a – naptárhatással kiigazított, az előző év azonos időszakához viszonyított – volumenváltozásból 17 százalékpontot magyarázott a pandémia által előidézett veszélyhelyzet. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek volumenindexe 26, míg az üzemanyag-forgalom 30 százalékponttal lett alacsonyabb annál, mint ami a korábbi adatok alapján becsülhető volt. Ugyanakkor az élelmiszerboltok forgalmán csak kismértékben volt érezhető a koronavírus hatása.

A teljes: Ezt nem láttuk jönni: a bivalyerős webáruházak ma már fékezik a bolti kereskedelmet

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság