Nyomtatás

Bár megtorpant az irodapiac, a székházak tovább épülnek

2023-05-23 778

Az elmúlt tíz évben sorra épültek fel a székházaknak, fejlesztő- és szolgáltató központoknak helyet adó irodaépületek. Bár most az irodapiac a jól ismert gazdasági és geopolitikai okok miatt nem a legjobb formáját mutatja, azért most is akadnak nagyszabású projektek. Ráadásul ezek közül több díjat is nyert Az Év Irodája versenyen. Most néhányat megemlítünk a teljesség igénye nélkül.

Mindannyian jól ismerjük az emblematikus Telekom székházat a Groupama Aréna mellett, amely volumenében három irodaház méretével ér fel a Wing fejlesztésében. Emellett olyan ikonikus épületeket említhetünk, mint az Ericsson, az evosoft, a K&H, a Nokia, a BP vagy éppen a Raiffeisen Bank új székhelye, fejlesztési-, szolgáltató központja, amelyek jól szimbolizálják az elmúlt tíz év magyar ingatlanfejlesztési bummját.

Díjat is nyertek

Azóta kissé visszavett a tempóból a szektor, hiszen az üresedési ráta is megnőtt az utóbbi időszakban, de azért a mai napig épülnek, illetve épültek székházak. A mezőnyből természetesen kiemelkedik a MOL Campus, amely 28 emeleten, összesen 86 ezer négyzetméterével energiatakarékossági, környezettudatossági és fenntarthatósági szempontból is a legmagasabb szintet képviseli a BREEAM és LEED minősítéseivel együtt. Nemrégiben meg is nyerte a komplexum Az Év Székháza díjat.

De a Futureal-csoport egyik kiemelkedő projektjében a 66 ezer m2-es Budapest ONE irodaparkban is akkora volumenű vállalati központok jöttek létre, hogy azokat nyugodtan a székház-projektek közé sorolhatjuk, mint a Vodafone hazai főhadiszállását vagy a BT, illetve az ALDI szolgáltatóközpontját. Az Év Irodaháza díjat el is vitte a beruházás, amely a jelenleg zajló Dél-Buda Városközpont fejlesztésének egyik legismertebb eleme.

A MOL Campus nagyságrendjével vetekszik az OTP hatalmas új Madarász utcai M12 irodakomplexuma, ahol a piacvezető hazai bank integrálta számos divízióját, hogy évtizedes szervezeti nehézségeket pótoljanak. Itt is kimaxolták a legújabb munkakultúra- és digitalizációs trendeket, miközben az irodapiac legújabb vívmányait is megjelenítették a falak között és a belső parkban egyaránt. Meg is nyerték Az Év Irodája Nagyvállalati díjat.

De ne felejtsük el a 21 ezer négyzetméteres Bosch Budapest Campust sem, amely bár nem székház, olyan léptékű, hogy nyugodtan idesorolhatjuk. A 2022-ben befejezett fejlesztés nem kevesebbet tűzött ki céljául, minthogy életre keltse a jövő munkahelyét, vagyis az új belsőépítészeti trendek igazi arzenálját vonultatja fel, el is nyerték Az Év Irodaparkja díjat.

A teljes cikk: Bár megtorpant az irodapiac, a székházak tovább épülnek
Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság