Nyomtatás

Idén sem lesz kevesebb az irodabérlet

2023-01-30 564

Nem úgy tűnik, hogy a budapesti irodabérlet-piacot mellbevágná az inflációs sokk mentén kibontakozó válság. Tavaly az utolsó negyedévben alig nőtt az úgynevezett üresedési ráta, ráadásul egész évben bővült a spekulatív (kiadható) irodaterület.

Két irány bontakozik ki a budapesti irodabérlet-piacon. Az egyik, hogy a megemelkedett rezsiköltségek miatt a cégek támogatják az alkalmazottak otthoni munkavégzését (home office), a másik, hogy a kibontakozó energiaválság miatt a nagyobb hatékonyság elérése érdekében fenntartják, sőt erősítik az irodai munkát. Emiatt nagy kérdés és elemzői talány, hogyan alakul a magyar, főként a budapesti gazdaság egyik meghatározó szegmensének számító irodapiac 2023-ban. 

Nem mellesleg az irodabérleti adatokból következtetni lehet a vállalatok várható éves aktivitására is. Ebben a tekintetben meglehetősen jók az adatok, ugyanis a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumának (angol rövidítésben BRF) a tavalyi utolsó negyedévre vonatkozó adatsorából az derül ki, hogy a piacon nemigen érződik a válság. Tavaly az utolsó negyedévben 0,3 százalékponttal, 11,3 százalékra nőtt az előző negyedévhez képest a fővárosi irodapiacon az üresedési ráta, míg éves összevetésben 2,1 százalékkal nőtt ez a szám. Összehasonlításképpen: a 2008-as pénzügyi válság után ez a mutató bőven húsz százalék fölött is állt, azóta a fejlesztők nagyon tudatosan és megfontoltan építenek kiadható irodafelületeket, ennek következtében a beruházások építési szakaszában már 70-100 százalékban elkelnek ezek a területek. 

A teljes cikk: Idén sem lesz kevesebb az irodabérlet

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság