Nyomtatás

A Nagy Testvér figyel téged! Az irodaházak ma már a dolgozók veséjébe látnak

2023-01-24 650

Miközben az elmúlt évben az irodapiac slágertémája a „visszatérés a munkahelyekre” folyamat volt, ma már egyre több üzemeltető kezdte el mérni az irodaházak kihasználtsági adatait. Így újabb lépéseket tehetnek az épületek karbonlábnyomának csökkentése érdekében, és a bérlők is optimalizálhatják a munkafolyamataikat.

A mérőszám, amelyet a legtöbben használnak, amikor az épület kihasználtságáról beszélnek, az csupán azon emberek százalékos aránya, akik egy adott napon belépnek az irodaházba. Ahhoz azonban, hogy az épületekben megkezdődhessen a terek újratervezése az új igények figyelembevételével, több információra van szükségünk. Ha valaki csak egy ebédre ugrik be az irodaházba, akkor őt ugyanúgy egy főnek számítjuk, mint azt, aki egész nap bent tartózkodik a munkahelyén.

Ha csak azt nézzük, hogy átlagosan hány ember jön be egy irodába, akkor azokon a munkahelyeken, ahol jelentős a távmunka és a hibrid modell szerepe, azt tapasztalhatjuk, hogy a legtöbb bejárás a munkahét közepére esik. A kedd-csütörtök közötti időszakban tapasztalható intenzitás mellett meglehetősen szembetűnő, hogy péntekenként szinte üresek az irodák.

De hol vannak ezek az emberek?

A kihasználtságot azonban érdemes ennél jóval szofisztikáltabban és sokrétűbben mérni, hogy az üzemeltetők és a tulajdonosok még hatékonyabban és versenyképesebben tudják kezelni az irodaházakat. Többek között át kell látniuk, hogy mely napokon mely napszakokban mekkora helyre van szükség, mikor és hol van csúcsforgalom és mikor kevésbé zsúfolt az épület.

Annak érdekében, hogy az üzemeltetők és irodavezetők jobban megértsék a folyamatokat, a foglaltságot nap mint nap meg kell vizsgálni. Az is fontos, hogy lássuk: hol tartózkodnak az alkalmazottak, az iroda mely helyiségei különösen népszerűek. E tekintetben a hőtérképek és a mozgásminták segíthetnek az irodák újratervezésében, hogy megfeleljenek az új típusú munkakultúrának.

Azok az információk, amelyek az egy adott helyiségben eltöltött időt mutatják, tájékoztatást adnak arról a cégvezetőségnek, hogy az emberek valójában mit csinálnak odabent. Nyilvánvalóan sok időt töltenek el a munkatársak a konyhában és az étkezőben, de arról is megbizonyosodhatunk, hogy egy vállalat életében mekkora súllyal esik latba az együttműködés, a projektmunka, az ötletelés, vagyis mennyi idő szánnak a dolgozók a közös tevékenységre és mennyi időt töltenek el fókuszmunkával.

Sőt, az is izgalmas aspektus, ha az előterek zsúfoltságát veszik górcső alá, hiszen például láthatják, hogy a lifteknél mekkora tömeg tornyosul fel, mennyi ideig tart, míg beszállhatnak a munkatársak a felvonókba. Így az üzemeltetők is felmérhetik, hogy mennyire hatékonyak a liftek, ami azért érdekes, hiszen sok helyen hétvégén nem működik a felvonó, hogy energiát takarítsanak meg.

I Forrás: realista.ingatlan.com

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság