Nyomtatás

Azon vitáztok, hány fokra hűtsétek a lakást, irodát? Itt a válasz a nagy klímaháborúra

2022-06-29 776

Örök vita otthon a pároddal és a családdal, illetve a kollégák között az irodában is, hogy hány fokra hűtsétek a helyiségeket a nyári kánikulában? Hogy segítsünk a "béketárgyalásokban", most összeszedtük a belső hőmérsékletre vonatkozó építészeti előírásokat, illetve az egészségügyi ajánlásokat is.

Ahogy a munkahelyeken, úgy jellemzően otthon is (különösen, mióta sokan dolgoznak home office-ban) gyakori vita a nyári kánikulában, hány fokra is hűtsük a helyiségeket. Az egyik tábor mindig azon panaszkodik, hogy nincs semmi levegő és a hátukról is a víz folyik; míg a másik csapat a 25-27 fokban is jégvermet kiáltanak. Egy biztos, minden ember máshoz van szokva, más és más hőfokban érzi komfortosan magát.

Nemek szerint például egyértelműen van különbség a tekinteben, hogy milyen hőmérséklet számít komfortosnak - erre egy USA-ban végzett felmérés világított rá. A megkérdezett nők átlagosan 22, a férfiak 21 fokot tartanak ideálisnak az irodai munkához.

Ugyanakkor egy ilyen helyzetben is képesnek kell lenni kompromisszumot találni. Természetesen a személyes álláspontokon túl léteznek irányadó értékek is, melyek a különböző funkciójú épületek, és azok helyiségeinek optimális hőfokát meghatározzák. Ezek elsősorban építészeti, s azon belül főként energetikai jellegűek, de akadnak munkavédelmi előírások és egészségügyi ajánlások is. Az alábbiakban ezeket szedtük össze, hogy segítsünk a „béketárgyalásokban”.

A teljes cikk: Azon vitáztok, hány fokra hűtsétek a lakást, irodát? Itt a válasz a nagy klímaháborúra

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság