Nyomtatás

A munkának az irodában van a helye

2022-05-12 999

Hopka Attila, az AN Limited Kft. ügyvezetője irányítja a teljesen megújult Örs vezér téri F1 Irodaház bérbeadását. Az épület teljes megújulásáról, a mix-funkcióban rejlő távlati lehetőségekről és az irodapiac átalakulásáról beszélgettünk az F1 áprilisi átadójának apropóján.

 -    Mire utal az F1 elnevezés?

-    Fehér út 1. az épület hivatalos címe, de ha valaki a flexibilitásra asszociál, az is jó nyomon jár; hiszen a felújítás során a legtöbbet hozták ki a házból, 18-tól 5,200 nm-ig gyakorlatilag bármekkora területet tudunk biztosítani.

-    Nem akarom megbántani, de az épület néhány éve felkerült Budapest „legcsúnyább épületeinek listájára”.

-    A ház esztétikai megjelenése valóban nem volt jó. Innen indultunk, de ha valaki néhány év után jár erre újból, akkor egy teljesen megújult homlokzatú felújításon átesett épületet lát, szerintem kifejezetten vonzó lett az új külső. Amit a metró vagy a HÉV végállomásra érkezők nem láthatnak kívülről: az F1 teljes gépészeti felújítást is kapott, és az egyébként anno nagyon jó minőségben, acélgerendás szerkezettel kivitelezett épület hét emeletén szinte bármilyen térfelosztási elképzelés megvalósítható. Az irodaszintek jelenleg is cellákra vannak osztva, de ez csak egy opció, szintenként 1400 nm-ig nyitottak vagyunk az igényekre. Ami a lényeg: minőségi standardot ugrottunk. A lokáció eddig is kiváló volt, most az épületet is felhoztuk egy magasabb nívóra, B+ kategóriás lett. 3 hete szerveztünk egy jópofa bróker rendezvényt, ahova elhívtuk az összes ismert ügynökségtől az iroda brókereket. A minőségi cateringen, és egy közös vidám zenélésen túl, sokaknak élmény volt azt is megtapasztalni, hogy az épület tényleg nagy változáson megy át, ők sem gondolták volna, hogy ilyen minőségi ugrást lehet elérni mind kívülről, mind belülről.

-    Kelet-Pest szívében vagyunk, Budapest legnagyobb forgalmú csomópontjában. Van olyan kiemelt bérlői tevékenység, amelyet Önök preferálnának?

-    Valóban, a metróállomás, számos busz-, trolibusz- és villamosvonal biztosítja a nagy forgalmat, naponta több mint 80 000 ember halad át az épület környezetében, és ennek megfelelően érdemes kiskereskedelemmel és szolgáltatásokkal is foglalkozni. A jelenlegi kialakítás szerint – ami természetesen nincs kőbe vésve – az alsó három szintet dedikáltuk erre a célra; a masszázs stúdió, a Swiss Clinic, a zöldséges, a kávézó, a dohánybolt, és az egy teljes szintet elfoglaló, rendkívül népszerű F5 fitnesz megtalálta a helyét és a közönségét, de további bérlőket keresünk, még várjuk a jelentkezőket a felső négy irodaszintre. A jelek szerint ki fog alakulni egy olyan szinergia a bérlői mixben, ami az irodabérlőknek és a környékbelieknek, erre járóknak is kedvező. A városban ritkaságnak számító boxterembe többen járnak le az irodai szintekről munkaidő után vagy akár ebédidőben egy kis stresszoldásra, de az utcáról is be lehet jönni egy izzasztó edzésre. Az a célunk, hogy új életet leheljünk az F1-be és az egyedi városi környezetet teremtsünk. A kényelmes elhelyezkedés gyors megközelítést biztosít gyakorlatilag bárhová. A rugalmas bérleti és tervezési feltételek pedig lehetővé teszik a helyiségek személyre szabott átalakítását, testreszabását. Az épület tulajdonosa egy építőipari kivitelezéssel foglalkozó cég, amely saját keretek között, kifejezetten versenyképes áron képes megoldani a bérlői igényeknek megfelelő egyedi irodatér kialakítást. Az ő munkájukat dicséri a teljesen megújult recepció is, amely méltó módon fogadja az ide érkezőket.

-    Mi a helyzet a parkolással?

-    Mélygarázs annak idején nem épült az épülethez, de 50 felszíni parkolónk van, emellett az Árkádban és a szomszédos P+R parkolóban is lehet parkolni az F1-be érkezőknek.

-    Mit gondol az irodapiac átalakulásáról? Úgy tűnik, hogy a home office visszavonhatatlanul teret hódított az irodai dolgozók körében, ami mérsékeli a klasszikus irodaterületek iránti igényt.  

-    Az irodapiac átalakulóban van, de stabilizálódott a kihasználatlansági ráta. Jelenleg még mindig 10% alatti, ám ha beleszámítjuk az albérleti konstrukcióban bérbe adott területeket, akkor inkább 15%-ról kell beszélnünk. Azt gondolom, hogy sokaknak jó megoldás a home office, de az iroda az a találkozási pont a munka világában, amely nem váltható ki mással, ezen a téren is mértéktartásra van szükség, vagyis a két metódus – szervezetenként eltérő arányú – kombinációjára. Korábban azt jósolták, hogy részben a távolságtartási előírások miatt az egy főre számított átlagosan 10 nm/fő irodaterület 15-re nő, amely így kompenzálta volna a kieső vagy csökkent bérlői igényeket, de ez a várakozás nem jött be. Visszatérve a kihasználatlansági rátára: jelenleg egészséges a piac, de azt sem tartom kizártnak, hogy újra elérjük a 2008-ban mért 25%-ot. Ennek következménye lehet, hogy a Nyugat-Európában látott módon egyes épületek teljes funkcióváltáson esnek majd át, lakóingatlanként vagy szállodaként születve újjá.

-    Lehet, hogy éppen az a vegyes funkciójú profil a megoldás, mint amit az F1-ben alakítottak ki.

-    Én hiszek benne. Mindenkit arra bíztatok, hogy nézzen be hozzánk, szerintem kellemesen fog csalódni. Saly Miklós kollégámmal, - aki tíz évig volt a Colliers bérbeadási vezetője -, szeretettel várjuk az érdeklődőket egy kávéra.

-    Két éve Saly Miklós ötlete volt az ACORA, a magyar kisvállalatok által alapított, kereskedelmi ingatlanokra szakosodott tanácsadók szövetsége - Alliance of Commercial Real Estate Advisers. Ha jól tudom, most egyesítették erejüket, és együtt dolgoznak?

-    Igen, Miklóssal lassan 20 éve ismerjük egymást, tisztában vagyunk egymás képességeivel, tapasztalatával, erősségeivel. Néhány beszélgetés után egyetértettünk abban, hogy érdemes összeraknunk mindezt, mert így nagyobb erőt képviselünk a piacon. Miklós a bérbeadás vezetője. Vannak nagyobb ívű elképzeléseink is, éppen a héten fogunk céges szinten elvonulni, kicsit agyalni a jövőről, a terveinkről, amelyekről hamarosan beszámolunk.

I  Forrás: irodakereso.info

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság