Nyomtatás

Szakértő: a home office további szabályozására van szükség

2022-02-09 776

A home office jövőjéről kérdeztek szakértőket egy online konferencia keretében. A világjárvány munkavégzésre gyakorolt hatásai közül a leglátványosabb a home office volt, ez pedig a járvány csitulásával sem tűnik el - idézi a Világazdaság Nagy Katalint, Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének volt tanácsosát a Magyar Közgazdasági Társaság a home office jövőjéről tartott online konferenciáján.

A konferenciát annak kapcsán szervezték, hogy a parlament decemberben elfogadta a munka törvénykönyvének módosítását, amely a rendszeres munkavégzési formák közé emelte az otthoni munkavégzést.

"Egy foglalkoztatási szürke zónát sikerült bevonni a szabályozói körbe, viszont egy nagyon fontos kérdésre nem kapunk választ, ez az önkéntesség kérdése" - mondta Sipka Péter munkajogi szakértő, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusa. Hiányolja a módosításból, hogy nem rendelkezik a munka és a magánélet egyensúlyáról, a munkaidő kérdéséről, az adatvédelemről és az egyenlő bánásmód elvéről. 

Mandrik István, az Országos Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldalának ügyvivője szerint a munkavégzés forradalmának elején járunk. Mint elmondta, a pandémia felgyorsította azokat a folyamatokat, amelyekben élünk. Mint rámutatott, ha a távmunka helye bárhol lehet, az további gondokhoz vezethet a munkahelyi balesetek miatt. Emiatt a jövőben számítani kell rá, hogy megnőnek az adminisztratív költségeik. Mandrik István szerint támogatni kell a home office-t, de további szabályozásra van szükség.

I  Forrás: hrportal.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság