Nyomtatás

Meddig szállnak el idén az építőanyagárak?

2022-01-25 596

A 2021-es év sosem látott mértékű áremelkedést hozott az építőiparban, különösen az épületfa terén. Az év végére épphogy normalizálódott a fenyő-fűrészáru és több építőipari alapanyag – cement, acéltermékek – ára, máris újabb viharfelhők gyülekeznek az építkezők felett. Az energia árának drasztikus növelése várható volt, hogy újabb árhullámot fog eredményezni, de más piaci hatások is az épületfa árának ismételt megugrását okozhatják.

A tavalyi év végén Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának (HÉT) elnöke 20% körüli áremelést vizionált az építőanyagoknál az energiaárak megugrása miatt, ami a várakozások szerint minden építőipari terméknél tapasztalható lesz már az év elején. (A cikket ide kattintva olvashatja el!) Az év indulásával máris 5-10 százalékkal kerül többe jó néhány fenyő-fűrészáru, többek között a szarufa, gerenda, deszka, padló.

Az épületfa piacán azonban nemcsak az energiaárak, hanem a gazdasági események is befolyásolhatják a fenyő fűrészáru árát, mint például, új piaci szereplő megjelenése, vagy az áru értékesítése más országba. Noha ez egyelőre csak opció, az viszont tény, hogy a szomszédos Szlovákiában a fenyőrönk kitermelését már idén közel 30%-al csökkentették, ami érezhető lesz.

Bár az építési szezon hagyományosan tavasszal szokott beindulni, az elmúlt évek erre rácáfoltak, és már a tél is erős forgalmat generált az épületfa kereskedelem terén. Ezt fokozza majd idén az év végével lezáródó otthontámogatások miatti építkezési roham. Ezért akik ideje korán vásárolnak épületfát, jobban járnak. A minden bizonnyal erősödő kereslet mellett korlátozott kínálat alakul ki, vagyis az épületfa beszerzése egyre nehezebb és drágább lesz.

| Forrás: Fatelep Tura

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság