2017. július 28., péntek - Szabolcs

10 dolog, amire a telefonáláson kívül még jó a mobil a fesztiválokon

selfieMindjárt pendülnek a húrok a Balaton Soundon, a nyár harmadik hónapjában ismét lesz SZIGET, és akkor még nem is említettünk olyan közbeeső fesztiválokat, mint a Művészetek Völgye, az EFOTT, a Strand, az Ördögkatlan, s még sorolhatnánk. Az egyetlen jó tanáccsal kéne ellátnunk a fesztiválozókat, mi lenne más, mint az, hogy ne hagyják otthon a mobiljukat.

Nem feltétlenül azért, hogy telefonáljanak vele, hiszen ez koncert közben pont nem jó ötlet, hanem mert a mobil egy sor olyan célra is kiválóan alkalmas, amire a legtöbben nem is gondolnának.

Okostelefonunkat egy sor applikációval varázsolhatjuk fesztiválképessé, hogy szolgáltatásai több napos bulizás közben is jól jöjjenek. Nem feltétlenül a kézenfekvő alkalmazásokra gondoltunk, mert a fesztiválprogramot, vagy épp egy jó képszerkesztőt úgyis letölti, aki használni szeretné. Nem is arra, hogy bizonyos alapadatokat érdemes elmenteni (legközelebbi hozzátartozónk elérhetőségét és vércsoportunkat másnak is elérhető módon, bankunk számát magunknak). Mire jó tehát a mobilunk egy fesztiválon a kapcsolattartáson, programtervezésen, szelfizésen és posztoláson túl?

  1. Megkönnyítheti a fesztiválra való ki- és az onnan való hazajutást. Az utazásukat tehetik hatékonyabbá a fesztiválozók a BlablaCar alkalmazással https://www.blablacar.hu/blablalife/uti-celok/fesztivalok/volt-fesztival . E telekocsi szolgáltatással ugyanis nem csak költségtakarékosan juthatnak ki a fesztiválra, illetve onnan haza, hanem ismerkedhetnek is, sőt csökkenthetik az ökológiai lábnyomot, hiszen négyen ülve egy autóban jóval kevesebb az egy főre jutó széndioxid-kibocsátás, mintha valaki egyedül pöfékel az utakon. Ha az ön autójával mennek, az alkalmazás még a parkolásban is segít, a blablások a bejárathoz közel parkolhatnak a Volton, a Szigeten és a Soundon. Azért az sem rossz, ha hazafelé is fixált helye van, s nem kell a túlzsúfolt vonaton hullafáradtan zötykölődnie izzadt sorstársaival.

    kocsi
  2. Vásárolhatunk és böngészhetünk vele. Ha már sikeresen eljutottunk a fesztiválra, akkor kapóra jöhet a megújult Simple alkalmazás, mely kezelőfelületén új funkciókért lehet fizetni bármely bank által kibocsátott kártyával. 10 applikációja felöleli azokat a szolgáltatásokat, amelyek egy fesztiválon is hasznosak lehetnek. Ha például ételt rendelne, mert unja a fesztiválkaját, vagy ha kicsit visszavonulna egy könyvvel és egy jó regényt olvasna, esetleg taxival elugrana egy moziba – nos mindezt hipp-hopp megoldhatja ezen applikációval. A Simple mindhárom nagy mobiltelefonos operációs rendszeren – iOS, Android és Windows Phone – elérhető és az adott platform követelményeihez igazítva is telepíthető. 2016-ban a VOLT Fesztiválra 2 ezren vettek az alkalmazással jegyet, a Balaton Soundra már közel 3 ezren, a Szigeten pedig több, mint 4 ezren.

  3. Fizethetünk vele közvetlenül is. Ugyanakkor már idehaza is van lehetőség a digitalizált bankkártyán alapuló érintéses mobilfizetésre. Ennek a lényege, hogy a bankkártya „beköltözik” a mobilba, és attól kezdve a POS-terminálnál már nem a plasztiklap, hanem az okosmobil odaérintésével lehet fizetni. Az androidos mobillal való fizetést tavaly ősszel honosította meg a Gránit Bank az eBank mobil applikációjában található Gránit Pay-jel https://granitbank.hu/granitpay, de május elejétől már az MKB Banknál https://www.mkb.hu/lakossagi/szamlammal-foglalkoznek/elektronikus-banki-szolgaltatasok/mkb-pay is elérhető, sőt! Nemrég a Simple by OTP is megjelent az okostelefonos fizetés piacán https://simple.hu/szolgaltatasok/Mobilfizetes/.

    fizetesmobil
  4. Könnyen nyomára lehet bukkanni az elveszett tárgyaknak. A Tile és a Treasure Target okoskulcstartók segítenek megtalálni az elkallódott tárgyakat, akár pénztárcába, táskára, kulcstartóra szereljük fel azt. Az apró kütyü ingyenes alkalmazással, a Bluetooth-on keresztül kapcsolódik az okostelefonhoz. Az app használata rendkívül egyszerű: csak rá kell bökni a nyomkeresővel előzetesen ellátott tárgy ikonjára, s az rögtön csipogással jelzi, hol bukkanhatunk rá, akár a fa tövében rejtőzik, akár a sátor eldugott szegletében. A Tile weboldalán 15,5 dollárért (körülbelül 4300 forintért) rendelhetjük meg a kulcstartót, igaz, azt csak iPhone-nal és iPad-del használhatjuk. Ezért az androidos telefonra és Windows Phone-ra a Nokia hasonló nyomkövetőjét, a Treasure Target-et javasoljuk, amely kétféle méretben, több színben, mintegy 5 ezer forint értékben kapható.

  5. Megakadályozhatjuk, hogy illetéktelenek lemerítsék a bankkártyát, ha elveszítettük, vagy nem tudjuk, hol hagytuk. Ezen esetekre a Gránit Bank specifikus megoldása, a Gránit Lock a bankkártya időleges lezárását teszi lehetővé. Ez az alkalmazás úgy működik, mintha annak letöltője letiltaná a plasztikot, azzal a céllal, hogy senki se férjen hozzá. Ám, ha fizetni akar, egy kattintással feloldhatja a bankkártya-zárat és újra fizethet.

A teljes cikk itt olvasható tovább>>