2019. április 22., hétfő - Csilla

Európa legjobbja után a világ legjobb középülete is a Néprajzi Múzeum lett

neprajziesteAz Európa legjobb középülete díj után a világ legjobb középülete díjat is elnyerte a Liget Budapest Projekt keretében épülő új Néprajzi Múzeum épülete. Az elismerést az egyik nemzetközi ingatlanszakmai verseny, az International Property Awards díjátadó gáláján vehette át Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Az állami hírügynökség szerint ez a világ egyik leghíresebb ingatlanversenye, de a díj súlyát illetően megoszlik a témához értők véleménye.

A Néprajzi Múzeum épülete ugyanezen a versenyen előzőleg Európa legjobb középületének díját is megkapta, és így került a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé.

neprajzimuzeum

Gyorgyevics Benedek a díj átvétele után azt mondta,

díj nem csupán a magyar építészet kiváló teljesítményére, hanem a magyar innovációra és a magyar kultúrára is ráirányítja a nemzetközi figyelmet.

Az International Property Awards negyedszázados történetében először fordul elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen kategóriájában. A Napur Architect iroda által tervezett Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó „World's Best” díjat.

Nemrég írtuk meg ugyanakkor, hogy eljárási hiba miatt hatályon kívül helyezték a Néprajzi Múzeum építési engedélyét, így az építkezés csak akkor folytatódhat, ha egy új eljárás újra megítéli az engedélyt. A Liget Budapest szerint a döntés nem befolyásolja az ütemtervet.

Ugyanakkor az építési engedély visszavonásáig vezető pert elindító Civilzugló Egyesület szerint a projekt díjazása az ingatlanszakmát minősíti. Várnai László önkormányzati képviselő, az egyesület elnöke szerint a díj odaítélésekor nem vették figyelembe, hogy a "gigantikus gördeszkapálya nem illeszkedik a városszövetbe, a látványtervek egyáltalán nem biztos, hogy a ténylegesen megépülő állapotot tükrözik, és azt sem, hogy az építkezést rengeteg tiltakozás kíséri".

(Forrás: index.hu)