2019. január 19., szombat - Sára

Ilyenek lesznek 2018 irodacsodái!

irodamenoAkár napi szinten alakítható irodák, otthonos hobbitsarkok, work kávézók,  szabadidő központokkal felérő szolgáltatásokat  és virtuális megoldásokat biztosító irodabelsők és még megannyi újdonság vár  2018, de legalábbis a jövő irodáiban! Új szelek fújnak a minőségi munkavállalókért folytatott harcban. Sokak szerint a munkahely lesz az emberért és nem pedig az ember a munkahelyért, ami a legújabb irodabelsőket is meghatározza.

irodacsoda.jpg

Ami régebben extra volt, az ma már a minimum

Új szelek fújnak a minőségi munkavállalókért folytatott harcban. Sokak szerint a munkahely lesz az emberért és nem pedig az ember a munkahelyért, ami a legújabb irodabelsőket is meghatározza. A mai - elsősorban fehér galléros - munkavállalók még a legcsábítóbb összegért sem szívesen dolgoznak lepusztult irodákban. Az iroda külső megjelenése és belső kialakítása, elhelyezkedése és az ott nyújtott szolgáltatások egyre fontosabbak, főként a legújabb generációs munkatársak számára. Dr. Németh Edit, az ELTE Gazdálkodástudományi Intézetének egyetemi adjunktusa a piacesprofit.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a cégvezetés ma már tudatosan alakítja ki a munkakörnyezetet, törekednek arra, hogy arculatuk, brandjük is tükröződjön a saját tereiken, és megkérdezik a munkavállalókat is, hogy mit szeretnének:

"Ahol már nem tudják hová emelni a béreket, ott előtérbe kerül a munkakörnyezet fejlesztése. Jó bútorok, klimatizált helyiségek, a zajszint bemérése – ez régebben extra volt, ma már minimum –, és most már az a tendencia is begyűrűzött, hogy mind fontosabb a közösségi terek megléte."

 office2018.jpg
A Squarespace szállodára emlékeztető irodája

 Rugalmas munkaállomások

Nem is olyan régen a munkahely évtizedekre vagy akár egy életre szólt, de ma már más szelek fújnak. "Míg a mai 60-as, 70-es korosztály többsége ugyanabból a munkahelyből ment el nyugdíjba, ahol karrierje indult, addig a mai X-generációnak, a Kádár-korszakban felnövekvő nemzedéknek már biztos, hogy 3-4 munkahelyet kell váltania a nyugdíjas évekig. Mi a helyzet a generációs elmélet alapján ipszilonoknak nevezett mai fiatal munkavállalókkal? Egyes kutatások szerint ők azok, akik még ennél is több munkahelyet fognak „elfogyasztani”. A jelenség hátterében több tényező is állhat, mint például gazdasági válságok, átrendeződések és a villámgyors technológiai változások következtében létrejövő olyan új szakmák, mint közösségi média-szervező, produktivitás-tanácsadó, időmenedzsment-coach, digitális elvonókúrát végző terapeuta, vagy adatbiztonsági tanácsadó."- írja a Z, Y-generációkkal foglalkozó Pán Péter, STOP! blog

A mai Y-generációs munkavállalóknál egyre gyakrabban előtérbe kerül az a szemlélet, hogy egy-egy projekt erejéig csatlakoznak a vállalatokhoz. Ez természetesen az irodákkal szemben is felülírja a korábbi követelményrendszert.

Előtérbe kerül a kialakításnál a projektalapú szemléletnek megfelelés, a variálhatóság, hogy a futó projektek lezárása után könnyen és egyszerűen átalakítható legyen a tér, készen az új projekt fogadására, ugyanakkor mind nagyobb teret kap a személyesség is az irodatérben, hogy a munkavállalók a magukénak érezzék a helyet – mondta B. Nagy Ferenc építész, ügyvezető a piacesprofit.hu-nak.

A szolgáltatott vagy - egy másik gyakori szóhasználattal élve – instant irodák erre az igényre apellálva jelentek meg az irodapiacon. Fontos előnyük a tradicionális irodákhoz képest a rugalmasság. Az üzleti vállalkozások folyamatosan változnak, így az is változik hol és hogyan kezeljük ügyeinket, hogyan dolgozunk. A változások függvényében engedhetetlen a humánerőforrás és a költések hatékony biztosítása. Budapesten például az LOFFICE Mini egy ilyen új típusú iroda, mely remek helyszín a kapcsolatépítésre és önképzésre is. A patinás pesti nagypolgári lakásból kialakított iroda a klasszikus polgári stílust, a kifinomult ergonomikus dizájnt és a kortárs képzőművészetet az eklektika játékos könnyedségével ötvözi.


LOFFICE-Mini Forrás: www.szolgaltatottirodak.hu 
LOFFICE-Mini Forrás: www.szolgaltatottirodak.hu 

A szolgáltatott irodák elérhetőek egy hónaptól egészen egy évig és általában megújítható a szerződés. Az ilyen rövid időre szóló bérleti szerződés bizonytalanabb cash flow-val rendelkező startupok, kkv-k vagy olyan nagyvállalatok számára is kedvező lehet, akik új piacokkal szeretnének kísérletezni. Az iroda tere és mérete ebben az esetben a bérlő igényi szerint alakítható, így akár a vállalkozás, a cég legújabb elvárásinak megfelelően csökkenthető vagy növelhető.

Míg a nagy vállalatok számára irodaház építése vagy hatalmas területek bérlése is opció lehet, addig a kisebb cégek számára gyakorlatilag két választás maradt. “Egy részük frissen felújított, színvonalas, és a technológiai kívánalmaknak is eleget tevő lakásirodába költözik. Azok a vállalatok pedig, akik igényt tartanak teljes körű irodaházi szolgáltatásra is, hogy a teljes stáb a lényegi munkára koncentrálhasson, jellemzően egy szolgáltatott iroda megoldást választanak. Ezekben az irodaközpontokban a cégek előre kialakított, teljesen felszerelt irodákat bérelhetnek, és ennek nyomán a bérleti szerződés aláírása után azonnal, kialakítási- idő és kezdeti költségek nélkül költözhetnek be, és kezdhetik el munkájukat, kvázi azonnal“ - ismertette a szolgáltatott irodák előnyeit Gyöngyösi Zoltán, a TCL Csoport tulajdonos ügyvezetője a portfolio.hu-n.

Hobbitsarkok

Az nyitott irodák használata során egyre több cég, irodatulajdonos tapasztalja, hogy a munkatársak és partnerek közti együttműködést és kapcsolatteremtést, a kreatív munkavégzést elősegítő nyitott, lazább kialakítású munkaterek mellett a privát irodahelyiségekre, az angolul privacy podoknak nevezett kisebb helyekre  is szükség van. A személyesebb megbeszélésekre alkalmas, gyakran hangszigeteléssel körülvett ülőhelyek, párnázott padok vagy kanapék, az elvonulásra kialakított úgynevezett hobbitsarkok egyre felkapottabbak. Vannak olyan cégek, amelyek kifejezetten ilyen sarkok gyártására specializálódtak, mint az alábbi képeken látható irodai fülkék gyártója az amerikai Archi Expo.forrás: <a href=

Főleg külföldön kezdenek megjelenni az iroda belső teréhez stílusban is harmonizáló, nem előre gyártott hobbitsarkok is:

baya-park-offices-by-planet-3-studios_dezeen_4.jpg

Lehet jóllétben is dolgozni

Szinte minden HR előrejelzésben olvasható, hogy azok a cégek lesznek stabilabbak, kreatívabbak, hatékonyabbak, ahol az emberi képességek kiaknázására, a jóllét (vagy a wellbeing, ahogy angolul a magyar szaknyelvben is gyakran emlegetik) fejlesztésére is jelentős energiákat fordítanak. A munkahelyi jóllét jelentősége egyre nő minden országban, mind a munkavállalók, mind a munkáltatók körében.

wellbeing.jpg

Bár különböző meghatározások léteznek arra vonatkozóan, hogy mit takar ez a fogalom, az Európai Unión belüli egyik definíció így szól:

A jóllét olyan összefoglaló fogalom, amely az élet munkával töltött részének minőségét jellemzi, beleértve a munkahelyi egészség és biztonság (munkavédelem) (OSH) szempontjait, és amely egyéni, vállalati és társadalmi szinten egyaránt jelentős mértékben meghatározhatja a termelékenységet.” 

A wellbeing-et komolyan vevő cégek számos egészségfejlesztési intézkedést is bevezetnek, többek között ergonómiai fejlesztéseket, a levegőminőséget, kényelmes irodabútorokat és irodai zajt érintő változtatásokat és zöld minősítést szereztek. 

A cikk teljes terjedelemben a sarkiingatlanos.blog.hu oldalon olvasható.

lakastextilonline.hu


Patinás, elegáns belső terek díszítésére ajánljuk a fényes, ezüst vagy aranyszállal átszőtt szőnyegeket. Az átlagon felüli iroda ékessége, modern és stílbútorokhoz egyaránt ajánlott!