2018. október 21., vasárnap - Orsolya

Mennyivel kerül többe a Duna mellett lakni?

dunapartA folyópartok mindig is vonzották az embereket. Mára persze gazdasági és kereskedelmi jelentőségük elhalványult, ennek ellenére egy folyóra néző lakáshoz mindig egyedi panoráma társul, mely kihat az életminőségre. A kérdés, hogy ez milyen mértékben tükröződik a budapesti ingatlanárakban?

A Duna partja továbbra is vonzó az emberek számára, ugyanakkor nem minden esetben vannak kizárólag pozitívumai egy Duna-parti lakásnak. Megnéztük, hogy melyek az árnyoldalai, és hogy Budapest egy-egy kerületében mennyivel kell többet fizetni azért, hogy a Duna mellett lakhassunk.

Pesti árak

Ahol nagyon felkapott a Duna-part és a dunai panoráma, az a belváros, illetve a hozzá kapcsolódó XIII. kerületi Újlipótváros. Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint azok a lakások, melyek közelebb helyezkednek el a Dunához a XIII. kerületben, egyértelműen drágábbak. Így például az Újpest rakparton, a Pozsonyi úton, a Tátra utcában, a Hollán Ernő utcában és az ezekre merőleges utcákban értékesíteni kívánt ingatlanok árai magasabbak, mint például a Kresz Géza utcai, Hegedűs Gyula utcai vagy éppen a Visegrádi utcai lakások, holott ugyanazon városrészben találhatók.

Erre a városrészre azonban az jellemző, hogy szinte házanként változik az á, nehéz tehát átlagot meghatározni. De a szakértő szerint egy panorámás, Dunához közeli lakás négyzetméterára 700-800 ezer forint környékén mozog, míg az előbb említett, Váci úthoz közeli utcákban az 500-600 ezer forintos négyzetméterár tekinthető reálisnak. Természetesen a valós értékesítés ár meghatározásánál a ház és a lakás állapotát is figyelembe kell venni, így még az előbb említettnél is találkozhatunk magasabb árral, ha a ház, illetve a lakás is felújított, jól karbantartott

- jegyezte meg Tóth Viktória.

A külső pesti kerületek

A XIII. kerülettől északra, a IV. kerületben már nincsenek klasszikus Duna-parti lakások, mert a partmenti területen ipari övezet húzódik - hívta fel a figyelmet Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Természetesen találhatók a budai hegyekre panorámás ingatlanok az újpesti városközpontban is, ezek azonban főleg olyan panellakások, melyek jellemzően a 9.-10. emeleten találhatók. Utóbbi pedig sok vevő számára kizáró tényező, így az áruk olykor alacsonyabb mint a panoráma nélküli, alsóbb szinteken elhelyezkedő lakások.

Ha viszont a belvárostól délre, Dél-Pesten, a XX.-XXI. kerületben nézünk körül, akkor már találkozhatunk Duna-parthoz közeli, illetve Duna-parti lakásokkal. Pesterzsébeten ilyen az ‘50-es években épült Gubacsi lakótelep, és a 2001-től még a mai napig is épülő Mediterrán lakópark

- jelezte Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Mint mondta, ezen városrészek árain jól lehet érzékelni a Duna-part vonzásának áremelő hatását. Hiszen míg a belső pesterzsébeti utcákban 300-350 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhatunk, addig a Gubacsi lakótelepen akár 25-35 százalékkal is magasabbak lehetnek az árak. A magasabb ár legnagyobb részben a Duna-part közelségének köszönhető, de persze közrejátszik benne az amúgy is csendes, barátságos környezet.

A Gubacsi lakótelep mellett fekvő újszerű és újépítésű lakásokból álló Mediterrán lakópark szintén felkapott a vevők körében, akiknek mintegy 20 százalékkal magasabb árakra kell felkészülniük, mint amelyekkel a belső részeken találkozhatnak. A környéken ennek ellenére szívesen vásárolnak újépítésű ingatlant az érdeklődők, nem csak a Duna, hanem a kellemes, csendes, forgalommentes utcák miatt is.

Mi a helyzet Budán?

Alapvetően mintegy 10-15 százalék lehet a dunai panoráma felára a II. és a III. kerületek esetében. Ugyanakkor, ha egy Duna-parti lakás mondjuk első emeleti, és előtte jár a HÉV, vagy ott húzódik egy forgalmas útszakasz, villamosvonal, akkor az már sokat levesz az árból. És az ilyen kedvezőtlen adottságokra nagyon sok példa van az említett budai kerületekben - hívta fel a figyelmet Nagy Andrea a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője.

A vevők pont ezen tényezők miatt nem igazán kapkodtak Budán a Duna melletti, panorámás lakásokért. Természetesen, ha akad olyan ingatlan, mely felsőbb emeleten található, és a környezet sem túl zajos, akkor beszélhetünk egy 10-15 százalékos felárról. De a szakember szerint ezeket sem olyan könnyű eladni: sokat kell várni az olyan vevőre, akinek annyira fontos a Duna közelsége, hogy 10-15 százalékkal többet fizessen egy ingatlanért.

Ráadásul azt sem mondhatjuk, hogy túlkínálat lenne jó adottságú Duna-parti lakásokból a budai kerületekben. Nagy Andrea szerint alapvetően azért, mert akinek van ilyen, az nem szívesen válik meg tőle, így összességében kevés kerül a piacra.

A kép tehát meglehetősen vegyes. Összességében elmondható, hogy számít a dunai panoráma a lakás értékének meghatározásakor, akár külső, akár belső kerületekről van szó, ugyanakkor mindig figyelembe kell venni az egyéb - negatív és pozitív - tényezőket az ár meghatározásakor, hiszen ezeket a vevők számára is meghatározóak.

(Forrás: ballaingatlan.hu)

lakastextilonline.hu


Patinás, elegáns belső terek díszítésére ajánljuk a fényes, ezüst vagy aranyszállal átszőtt szőnyegeket. Az átlagon felüli iroda ékessége, modern és stílbútorokhoz egyaránt ajánlott!