2019. május 26., vasárnap - Fülöp

5 pofonegyszerű stratégia, amivel Elon Musk megcsinálja a lehetetlent

muskitoŰrprogram, alagútfúrás, lángszóró, elektromos autó, szatelithálózat – nyugodtan feltételezhetjük, hogy  Vasember valószínűleg Elon Muskos pizsamát hord. A kaliforniai  (eredetileg Dél-afrikai)vállalkozónak nagyon oda kell tennie magát, hogy minden flottul menjen – vajon hogy lehet egyszerre ezer felé figyelni, és mozgásban tartani egy többmilliárd dolláros bizniszhálózatot? Az amerikai Forbes megsúgta.


Egyértelműen kommunkál

Nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy elkezdenek szakzsargont használni, dobálóznak olyan szavakkal, amik a többség számára érthetetlenek.  Musk kipurgálta ezeket a SpaceX-nél, mert nem akarta, hogy egy meeting során a menedzserek, vagy akár a mérnökök úgy üljenek ott, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy más területek mérnökei miről beszélnek.

Tanul a hibából

2017 szeptemberében Musk közzétett egy videót, aminek az volt a címe, hogy “Hogyan ne landolj egy rakétával”,  és a videó alá a Monthy Python egyik zenéjét vágta be.  A videó lényegében a 2013 és 2017 közötti (sikertelen) rakétatesztek egyvelege volt, Musk ezeket vicces kommentárokkal látta el – de az is kiderül, hogy mi okozta ezeket a hibákat. Bár a befektetők valószínűleg kicsit sápadtan néznek végig egy ilyen videót, Musk tudja, hogy a tanulás és fejlődés egyik záloga a kudarc. Persze később összejött a landolás.

“A kudarcnak itt nagy a valószínűsége. Ha nincs kudarc, azt jelenti, hogy nem vagy elég innovatív”. – írja egyik tweetjében.

A legrosszabra készül
Musk azt várja el a csapatától, hogy szoros határidők ellenére érjenek el nagy eredményeket, mindig készül a legrosszabbra. Példának ott a Telsa – mióta megalapították, a cég rengetegszer nézett farkasszemet a csőddel, elemzők vetettek rá keresztet. Musk a saját vagyonát tolta bele a gyengélkedő vállalatba, ami végül beindult – 2014 ben 2 milliárd dollárt szedett össze egy kötvénykibocsátás során a Gigafactory (az akkukat gyártó gyár) megépítésére. Musk beismerte, hogy ennyi pénz nem kell a gyár felhúzására, viszont jól jön majd, ha esetleg megborulnak a dolgok.
  • 1